livetmedkanin

Alla inlägg den 3 januari 2014

Av Louise & Ninni - 3 januari 2014 18:12

Var ska man klippa? Hur långt?

I klon har kaniner (precis som till exempel hundar) en pulpa. Denna innehåller då blod och det är den som avgör hur långt man ska klippa. Har man en kanin med ljusa klor kan man enkelt se var pulpan slutar, men har man en kanin med svarta klor kan det vara svårare. Ett sätt är att kolla underifrån. Där brukar man kunna se som ett V där pulpan är, men det kan vara svårt att upptäcka. Ett annat sätt kan vara att lysa med en ficklampa under klon, då kan man få en skymt av pulpan. Här har jag gjort en förenklad bild på hur en ljus klo ser ut:

 

Man bör inte klippa närmare pulpan än 1mm. Lämmna gärna 2mm för att inte riskera att det börjar blöda.


Om du skulle råka klippa i pulpan

Om du skulle råka klippa i pulpan kan du ta lite vatten på en tops och doppa i potatismjöl. Dutta detta på klon som blöder till det har slutat. Det kan också vara bra att ha blodstopp hemma. Det är ett pulver som man, prescis som med potatismjölet, duttar på klon för att det ska sluta blöda. Blodstopp finns att köpa på bland annat teddytassen.se och gnagarboden.se, men det finns säkert i en del affärer också.


Hur ska man hålla kaninen?

Här följer några tips på hur du kan hålla din kanin. Vi börjar med sätten där du behöver en medhjälpare som klipper medan du håller kaninen, eller tvärt om.

 

Här håller jag kaninen runt magen, under frambenen med ena handen. Den andra handen har jag som stöd under kaninens rumpa. Man kan också ta stöd med ett knä (som jag har gjort på bilden) för att kunna hålla stadigare. Nu är det enkelt för den som klipper att bara vika undan pälsen och klippa.

 

Här har jag kaninen på rygg i knät, med huvudet mot mig. Man kan också ha kaninen med huvudet från sig, men då blir det lite svårare för medhjälparen att klippa.

 

På rygg med huvudet från sig.  

Man kan också ha kaninen på rygg med huvudet från sig fast klippa själv. Lägg då hela handen över kaninens mage och håll ena frambenet mellan tummen och pekfingret. För att göra detta behöver kaninen vara van vid att ligga på rygg, den har ju inte samma stöd här som den har när man håller med båda händerna. Men på det här sättet så kan man enkelt klippa med den andra handen.

 

Till sist det naturligaste för kaninen men lite krångligare för ägaren. Här sitter kaninen vanligt och jag håller i den tassen som jag ska klippa. När man har klippt den ena framtassen vänder man på kaninen för att lätt komma åt den andra. Det kan vara lite krångligt att komma åt baktassarna, men om man bara har tålamod så går det.

    Ett tips är att träna kaninen på att ligga på rygg utan att klippa klorna. Då kan man bara låta kaninen ligga så en liten stund och sedan belöna. Nästa gång kan man låta den ligga lite längre, och så vidare.


Vad ska jag använda för att klippa klorna? 

Det finns olika typer av klotänger och klosaxar. Den vanligaste är den här:

   

Dessa kan dock bli lite tröga efter ett tag och man kan få ganska ont i fingrarna när man har hållit på en stund.

   

Här är en lite större variant av den förra. Denna använder vi till hundarna (därav bitmärkerna) men den fungerar nästan bättre till kaninerna än den förra. Denna är lite kraftigare och klipper lite fortare. Man behöver inte heller trycka så hårt.

   

Den här är också för hundar, men den är enligt mig den bästa. Den klipper snabbt och man kan hålla ett stadigare grepp än med de små hålen på de tidigare exemplen.


Hur ofta ska man klippa klorna? 

Jag rekommenderar att klippa klorna ca en gång i månaden. Då behöver man inte klippa så mycket varje gång och man får in en runtin för det. Då vänjer sig kaninen också vid att bli kloklippt, och då går det så småningom bättre för varje gång.

    Man kan också ha som rutin att kolla klorna en gång i veckan. Kaninerna sliter klorna olika mycket under olika årstider till exempel. De slits ju mer när de springer på grus än i snö. Om en kanin bor inne eller ute spelar också in i hur fort klon växer och såklart så är det olika från kanin till kanin. Så som sagt, få in en rutin att kolla klorna en gång i veckan, så märker man fort när de behöver klippas.


Hoppas att ni gillade inlägget och lärde er något av det!

//Ninni

Presentation


Hejsan! Vi är två tjejer som är 14 år. Vi har sammanlagt 7 kaniner (4+3). I den här bloggen kommer ni få läsa om vårt liv med kaninerna! =)

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards